Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αισθανόμαστε τα πόδια μας «βαριά» και «κουρασμένα»

Τι είναι το σύνδρομο των «κουρασμένων ποδιών»;

Το σύνδρομο των «κουρασμένων ποδιών», είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού.

Προέρχεται  κυρίως από διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν παράγοντες όπως η ζέστη, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ορθοστασία, ο “καθιστικός τρόπος ζωής”, ορμονικές διαταραχές.

Εκτιμάται ότι το 80% των ενηλίκων του ανθρώπινου πληθυσμού, πάσχουν από το σύνδρομο κουρασμένα πόδια σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • Κουρασμένα ή βαριά πόδια
 • Πόνος,
 • Αίσθημα καύσου,
 • Αίσθηση μουδιάσματος στα πόδια,
 • Φαγούρα, κράμπες, οίδημα στον αστράγαλο, ευρυαγγείες, κιρσοί, σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται και από άλλες παθήσεις (όπως καρδιάς, ήπατος, ορμονολογικές)

Μπορούν άραγε τα διάφορα προϊόντα που στοχεύουν στην ανακούφιση των «βαριών» και πρησμένων κάτω άκρων να μας εγγυηθούν «ξεκούραστα» χωρίς πόνο και οίδημα (πρήξιμο) πόδια;

Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, σκευάσματα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι  τα σκευάσματα με φυσικά φλαβονοειδή:

 • Μειώνουν κατά 65% το οίδημα των ποδιών μετά τις 12 εβδομάδες
 • Θεραπεύουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα (πόνος, οίδημα, βαριά πόδια) μετά τις 12 εβδομάδες
 • Βελτιώνουν κατά 84% τη μικροκυκλοφορία του αίματος μετά τις 6 εβδομάδες

Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και καλό προφίλ ασφάλειας.

Η καθημερινή επάλειψη με gel  εξασφαλίζει πολύ καλά αποτελέσματα.
Για να πάρετε τα μέγιστα, φυλάξτε το gel  στο ψυγείο. Η ψύξη θα δώσει μια επιπλέον ώθηση την κυκλοφορία σας.

Αλλά ας το παραδεχτούμε: ενώ η καθημερινή επάλειψη με το gel μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας καθημερινά, αποφεύγοντας συστηματικά ότι δημιουργεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία. Με άλλα λόγια θα πρέπει:

 • Να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες σας.
 • Να βάλετε κίνηση στη ζωή σας. Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες, σε οποιασδήποτε ηλικία και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία των ποδιών σας, καθώς διευκολύνεται η επιστροφή της ροής του αίματος στην καρδιά. Το περπάτημα, είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.
 • Να ξεκουράζετε τα πόδια σας, με κάθε ευκαιρία, υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.
 • Να αποφεύγετε την ζέστη σε όλες της τις μορφές(σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.

Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Βιβλιογραφία:

 1. Rabe E et al Bonn Vein Study by the German Society of Phlebology: epidemiological study to investigate the prevalence and severity of chronic venous disorders in the urban and rural residential populations. Phlebologie (Stuttg) 2003;32(1):1-14
  2. Lionis C. et al. Int Angiol 2002 Mar; 21(1):86-92
  3. Kalus U et al. Drugs R D. 2004 5(2):63-71.
  4. Kiesewetter H et al. Arzneimittelforschung. 2000 Feb; 50(2):109-17. 2. Rabe E, et al. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2011 Apr; 41(4):540-7.
  5. Schaefer E et al. Arzneimittelforschung. 2003;53(4):243-6. 4. Monsieur R and Van Snick G. Praxis (Bern 1994). 2006 Jan 25; 95(6):187-90

Η επίσκεψη και χρήση του kalmedica.com προϋποθέτει την αποδοχή των όρων χρήσης. Τονίζεται ότι το περιεχόμενο του site, προορίζεται αποκλειστικά για ενημέρωση και  πληροφόρηση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συμβουλές, οδηγίες, διαγνώσεις, ή θεραπείες που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας.
Η Kalmedica δεν συστήνει συγκεκριμένες εξετάσεις, καταστήματα, μονάδες, επαγγελματίες υγείας, προϊόντα, αλλά συστήνει να ζητάτε πάντοτε τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας για οποιοδήποτε θέμα υγείας

Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε ποτέ ιατρική συμβουλή εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο kalmedica.com  Εάν κάποιος επισκέπτης, ή χρήστης του site βασιστεί σε οποιαδήποτε στοιχεία του περιεχομένου, αυτό γίνεται με δική του αποκλειστική ευθύνη.