Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση που σχετίζεται με το φλεβικό σας σύστημα ή πρέπει να μείνετε για καιρό ακίνητοι μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή απλά να ταξιδέψετε σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων, η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών.

Τι ακριβώς κάνουν οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης προορίζονται για να ασκήσουν πίεση στα πόδια μας και να υποστηρίξουν την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Η συμπίεση των επιφανειακών φλεβών αποτρέπει τη συγκέντρωση αίματος (στάση) στα πόδια και τους αστραγάλους και προωθεί περισσότερο αίμα προς την καρδιά, συνεισφέροντας στη μείωση του οιδήματος, του αισθήματος βάρους στα κάτω άκρα καθώς και στην πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων όπως η θρόμβωση.

Πότε χρειάζομαι τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες όταν η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια πρέπει να υποστηριχθεί λόγω παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την φλεβική υγεία.

Αν νιώθετε τα πόδια σας βαριά ειδικά το βράδυ ή αντιμετωπίζετε συχνά πρήξιμο ή πόνο, είναι απολύτως απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική διάγνωση από ειδικό ιατρό. Ο ειδικός ιατρός θα εντοπίσει τα αίτια της δυσλειτουργίας προτείνοντάς σας τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις για τις οποίες συνίστανται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι:

* Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: όταν οι φλεβικές βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη και δεν μπορούν να στέλνουν το αίμα προς την καρδιά.

* Η Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση: ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος που εμποδίζει την εύρυθμη κυκλοφορία του αίματος και προοδευτικά καταστρέφει τη φλέβα θέτοντας παράλληλα, σε μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

* Οι κιρσοί: σχηματίζονται στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο των ποδιών λόγω εξασθένησης των φλεβικών τοιχωμάτων και στάσης του αίματος που δίνει στις φλέβες σχοινοειδή μορφή.

* Οι αραχνοειδείς φλέβες: με το πέρασμα του χρόνο τείνουν να εξελίσσονται σε κιρσούς. Η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης αν και δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, την επιβραδύνει σημαντικά.

* Η εγκυμοσύνη: επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση των φλεβών αφενός λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην περιοχή της πυέλου και αφετέρου λόγω της διαστολής των φλεβών λόγω των ορμονικών διαταραχών.                  Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορούν να προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη στο φλεβικό δίκτυο των εγκύων.

* Το σύνδρομο οικονομικής θέσης: σχετίζεται με την αδράνεια των ποδιών μας στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης λειτουργεί αποτρεπτικά για τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων κατά τη διάρκεια της αδράνειας αλλά και για το ενδεχόμενο πνευμονικής εμβολής.

Πώς μπορώ να επιλέξω τις σωστές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, ανάλογα με την πίεση που ασκούν, το μήκος τους καθώς και το υλικό κατασκευής τους.

Για την επιλογή του ιδανικού τύπου για την περίπτωσή σας πρέπει να έχετε τη γνώμη του γιατρού σας καθώς η πίεση που θα ασκήσουν στα πόδια σας καθώς και ύψος μέχρι το οποίο θα φθάνουν συναρτάται με την κατάσταση της φλεβικής σας υγείας.                                                                                             Η λανθασμένη επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό!                                                                                                           Ακόμα και το υλικό κατασκευής είναι σημαντικό ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα σας είναι και πόσο έντονες είναι οι επιφανειακές φλέβες.

Μην ξεχνάτε!

Αν νιώθετε οποιαδήποτε ενόχληση στα πόδια σας και τα αισθάνεστε βαριά, ειδικά στο τέλος της ημέρας, αναζητήστε έναν ειδικό για να το συζητήσετε.

Εάν οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης χρειάζεται να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας, φροντίστε να κάνετε την σωστή για την περίπτωσή σας επιλογή ώστε να επωφεληθείτε από τη χρήση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα δάκτυλα μέσα ή έξω;

Οι ίδιες κάλτσες κυκλοφορούν με τα δάκτυλα κλειστά ή με τα δάκτυλα ανοικτά.
Οι ανοικτές κάλτσες ενδείκνυνται στο ζεστό καιρό και επειδή μπορούμε να τις τοποθετήσουμε ευκολότερα, είναι πολύ βολικές για παχύσαρκους, για εγκύους και ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να σκύψουν χαμηλά και να φορέσουν μια αρκετά σφιχτή κάλτσα.
Είναι επίσης χρήσιμες σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα μυκητιάσεων, ή παραμόρφωσης των δακτύλων των ποδιών.

Έχω ένα ζευγάρι πολύ καιρό και δεν έχει χαλάσει. Πότε να το αντικαταστήσω;
Στο πλαίσιο της σωστής χρήσης των καλτσών για τη φλεβική νόσο, σημειώνεται πως ένα ζευγάρι καλής ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή χρήση από 4 έως 6 μήνες.
Με την καθημερινή χρήση, η ελαστικές ίνες χάνουν την ελαστικότητά τους και έτσι μετά από καιρό παύουν να σφίγγουν σωστά τα πόδια μας.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όταν την κάλτσα αρχίζουμε να την βάζουμε και να την βγάζουμε εύκολα, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε με καινούργια.
Μόλις βεβαιωθείτε, ότι οι κάλτσες που μόλις αγοράσατε σας βοηθάνε και θα συνεχίσετε να τις φοράτε, τότε αγοράστε άλλο ένα ζευγάρι, ώστε να τις φοράτε εναλλάξ και να προλαβαίνετε να τις πλένετε και να στεγνώνουν.

Πως δρουν οι κάλτσες Η δράση τους οφείλεται κυρίως στη πίεση που ασκούν στους μυς της κνήμης και λιγότερο στην απευθείας συμπίεση των διογκωμένων κιρσών.
Πιέζοντας τους μυς της γάμπας μικραίνει η διάμετρος των εσωτερικών φλεβών και έτσι αυξάνεται η ταχύτητα ροής του φλεβικού αίματος στα πόδια μας.
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την μείωση της στάσης του αίματος και των συμπτωμάτων.

Τι είναι το microfiber

Το ύφασμα μικροϊνών αποτελείται από συνθετικά υλικά (νάιλον και πολυεστέρα), κατασκευασμένα με μικροσκοπικές ίνες που έχουν πάχος μικρότερο από 1 denier. Έχει πολλαπλές χρήσεις, (ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ρουχισμό, λευκά είδη κλπ. )
Διαθέτει μεγάλη ανθεκτικότητα, τόσο σε πλύσεις όσο και σε μεταχείριση
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του microfiber είναι ότι στεγνώνει πολύ γρήγορα, χάρη στην λεπτότητα του υφάσματος ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Τους θερινούς μήνες προσφέρει δροσιά και άνεση καθώς επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει και το διατηρεί στεγνό και δροσερό, ενώ το χειμώνα λειτουργεί ως πολύ καλό μονωτικό
Είναι ιδανικό για τους ανθρώπους με αλλεργίες, διότι απορρίπτει την σκόνη και απορροφά τόσο την υγρασία όσο και τη λιπαρότητα χωρίς να κρατά λεκέδες.
Τα προϊόντα με μικροϊνες κρατάνε το σχήμα τους. Ανεξάρτητα από το πόσο τα χρησιμοποιείτε και τα πλένετε, διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Oeko-Tex® Standard 100

Το Oeko-Tex® Standard 100 είναι ένα παγκόσμιο και τυποποιημένο σύστημα για τον έλεγχο και την πιστοποίηση κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών, που εγγυάται απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό για την υγεία των καταναλωτών.

Η πιστοποίηση της σωστής διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά Ral – GZ 387, συνίσταται στις ακόλουθες κλάσεις συμπίεσης, όταν το 100% της ασκούμενης συμπίεσης στο σημείο του αστραγάλου είναι:
• 18 – 21mmHg = κλάση Ι
• 23 – 32mmHg = κλάση ΙΙ
• 34 – 46mmHg = κλάση ΙΙΙ
•   ˃     49mmHg = κλάση ΙΙΙΙ


Η πιστοποίηση της σωστής διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά NF G 30-102 B, συνίσταται στις ακόλουθες κλάσεις συμπίεσης, όταν το 100% της ασκούμενης συμπίεσης στο σημείο του αστραγάλου είναι:
• 10 – 15mmHg = κλάση Ι
• 15 – 20mmHg = κλάση ΙΙ
• 20 – 36mmHg = κλάση ΙΙΙ
•   ˃     36mmHg = κλάση ΙΙΙΙ

ΤΑ DENIER (DEN) ΣΤΟ ΚΑΛΣΟΝ

Τα Denier  στο καλσόν (Den), είναι ένδειξη του πάχους του νήματος του καλσόν.
Τα Denier δηλώνουν το βάρος 9000μ νήματος σε γραμμάρια (πχ 20Den σε 9000 μέτρα έχουν βάρος 20 γραμμάρια). Όσο λιγότερα είναι τα Denier τόσο διαφανές είναι το καλσόν και αντίστροφα.
–    Τα καλσόν από 10D έως 30D είναι διαφανή (φαίνεται το πόδι)
–    Τα καλσόν από 30D έως 40D είναι ημι-διαφανή
–    Τα καλσόν από 50D έως 300D είναι αδιαφανή (δεν φαίνεται το πόδι)
Το πάχος μίας ίνας 1 Denier ισούται περίπου με το 1/60 του πάχους της ανθρώπινης τρίχας. Άρα ένα καλσόν 60Den έχει ίνα με πάχος όσο περίπου η ανθρώπινη τρίχα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν προσπαθήσετε να κατανοήσετε βαθύτερα, τότε χαρακτηριστικά όπως η πυκνότητα του προϊόντος (πάχος) και η πυκνότητα του νήματος DEN είναι πολύ διαφορετικές έννοιες.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ίδια  καλσόν σε DEN   είναι κατασκευασμένα από διαφορετικούς τύπους νημάτων. Για παράδειγμα το νήμα MICROFIBRA είναι ένα νήμα που δημιουργείται από ένα πλήθος ινών, οι οποίες με την ίδια πυκνότητα DEN είναι πιο ογκώδεις και το προϊόν από αυτό θα είναι πάντα πυκνότερο (παχύτερο και λιγότερο διαφανές).

Η διαφορά Ματ & γυαλιστερού καλσόν

Η ίνα που χρησιμοποιείται στο πλέξιμο κάνει το καλσόν γυαλιστερό ή ματ
Όταν η ίνα έχει τριγωνική επιφάνεια το καλσόν είναι γυαλιστερό ή ημιγυαλιστερό. Στο ματ καλσόν η ίνα είναι κυκλική.

Απλός καβάλος και διπλός καβάλος


Ο απλός καβάλος είναι ένα κομμάτι ύφασμα συνήθως βαμβακερό είτε από polyamide, το οποίο ράβεται στο σημείο που ενώνονται τα πόδια με την κυλόττα και έτσι το καλσόν γίνεται περισσότερο ανθεκτικό.

Ο διπλός καβάλος είναι ένα μεγαλύτερο κομμάτι καλσόν που ράβεται συνήθως στην πίσω πλευρά της κυλόττας του καλσόν ώστε να δημιουργηθεί καλσόν μεγαλύτερου μεγέθους. Ράβεται στο χέρι. Έτσι δημιουργείται ένα καλσόν με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να πλέξει η μηχανή. 


Υλικά κατασκευής

Βαμβάκι (Cotton): η πιο διαδεδομένη φυτική ίνα στον κόσμο, προέρχεται από το περικάρπιο του φυτού ‘Gossypium Herbaceum’ που καλλιεργείται σε Αίγυπτο, Σουδάν, Περού και σε μερικά τροπικά νησιά (Sea Island), σε Καλιφόρνια και Κίνα Τα βαμβάκια κατατάσσονται σύμφωνα με τη μέτρηση τους, ενώ το μήκος των ινών καθορίζει την ποιότητα τους: όσο μακρύτερη η τρίχα, τόσο πιο γυαλιστερό και ανθεκτικό και υψηλότερης αξίας το βαμβάκι. Είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό και συνεπώς απορροφά τον ιδρώτα. Είναι πολύ ανθεκτικό, δροσερό, προσαρμόζεται πολύ καλά στο σώμα και είναι εύκολο να βαφεί Εφόσον η ανθεκτικότητα αυξάνεται όταν είναι βρεμένο, είναι η πιο εύκολη στο πλύσιμο ίνα, ακόμα και σε μεγάλες θερμοκρασίες και με αλκαλικά απορρυπαντικά

Ελαστάνη (Elastane): είναι μια ίνα που αποτελείται από μια βάση τμημένης πολυουρεθάνης που είναι εξαιρετικά ελαστική αναμεμιγμένη με άλλα στοιχεία. Δεν χάνει το σχήμα της και είναι ανθεκτική στο πλύσιμο. Είναι εξαιρετικά ελαστική και μπορεί να τεντωθεί μέχρι και 6 φορές το αρχικό της μήκος χωρίς να χάσει την ικανότητα να επανέρχεται . Είναι ανθεκτική στους οξειδωτικούς παράγοντες και το χλωριωμένο νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρή, όπως συμβαίνει πιο συχνά, ή αναμεμειγμένη με άλλες ίνες για να τις κάνει ελαστικές.

Εμπορικά σήματα: ‘Lycra’ από την DuPont. ‘Dorlastan’ από την Bayer. ‘Linel’ από την Fillattice.

Πολυαμίδη ή νάιλον (Polyamide or nylon): προέρχεται από μακρομόρια που περιέχουν την ομάδα αμίδη. Χρησιμοποιείται και σε συνεχές νήμα και σε φέλπα. Έχει εξαιρετική αντοχή στο σπάσιμο, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις παραμορφώσεις και στην τριβή, είναι εύκολη στην φροντίδα (πλύσιμο, στέγνωμα, δεν χρειάζεται σιδέρωμα), δεν τσαλακώνει και βάφεται εξαιρετικά καλά. Είναι μαλακιά και ελαφριά. 

Εμπορικά σήματα: ‘Meryl’ και ‘Meryl Nexlen’ από την Nylstar. ‘Tactel’ από την DuPont Nylon. ‘Ortallon’ από την Bemberg. ‘Perlon’ από την Bayer. ‘DoubleSix’ και ‘Radilon’ από την Textile Produkte (Όμιλος Radici). ‘Noval’ από την Rhodia Performance Fibres. ‘Enka Nylon’ από την Acordis. ‘Aqualon’ από την Aquafil (Όμιλος Bonazzi).

Η επίσκεψη και χρήση του kalmedica.com προϋποθέτει την αποδοχή των όρων χρήσης. Τονίζεται ότι το περιεχόμενο του site, προορίζεται αποκλειστικά για ενημέρωση και  πληροφόρηση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συμβουλές, οδηγίες, διαγνώσεις, ή θεραπείες που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας.
Η Kalmedica δεν συστήνει συγκεκριμένες εξετάσεις, καταστήματα, μονάδες, επαγγελματίες υγείας, προϊόντα, αλλά συστήνει να ζητάτε πάντοτε τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας για οποιοδήποτε θέμα υγείας

Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε ποτέ ιατρική συμβουλή εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο kalmedica.com  Εάν κάποιος επισκέπτης, ή χρήστης του site βασιστεί σε οποιαδήποτε στοιχεία του περιεχομένου, αυτό γίνεται με δική του αποκλειστική ευθύνη.