Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η εγκυμοσύνη επιβαρύνει την φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα, επιδεινώνοντας προϋπάρχοντα προβλήματα των φλεβών, προκαλώντας ενδεχομένως και την εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών.

Στατιστικά, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, περίπου οι μισές γυναίκες εμφανίζουν οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους, ενώ στο 20 – 30% αυτών εμφανίζονται κιρσοί.

Κάποιες φορές οι κιρσοί αυτοί υποχωρούν σε κάποιο βαθμό μετά τον τοκετό, ενώ τις περισσότερες φορές παραμένουν, χρήζοντας αντιμετώπισης.


Στην εγκυμοσύνη παρατηρείται φυσιολογική αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, που δρώντας στο τοίχωμα των φλεβών των κάτω άκρων, προκαλούν διαστολή (αύξηση της διαμέτρου). Οι βαλβίδες των φλεβών δεν κλείνουν ικανοποιητικά, επιτρέποντας στο αίμα να λιμνάζει, με τελικό αποτέλεσμα το οίδημα.

Ο όγκος του αίματος αυξάνει κατά 20 – 30% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, «φορτώνοντας» περαιτέρω τις φλέβες, μιας που η μεγαλύτερη ποσότητα του κυκλοφορούντος αίματος βρίσκεται σε αυτές.

Επιπρόσθετα εμπλέκονται και μηχανικά αίτια : οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά μέσω μιας μεγάλης φλέβας(κάτω κοίλη φλέβα)  που βρίσκεται μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας, λόγω της προοδευτικής ανάπτυξης του εμβρύου.  Αυτή, η φυσιολογικά διογκωμένη μήτρα, συμπιέζει τη φλέβα που μεταφέρει το αίμα προς την καρδιά πάνω στη σπονδυλική στήλη  με αποτέλεσμα να την αποφράσσει. Αυτό έχει ως επακόλουθο την υπερφόρτωση των φλεβών των κάτω άκρων.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν έναν κοινό παρονομαστή:  την αύξηση της πίεσης μέσα στις φλέβες των ποδιών και συνεπώς την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας.

Στο 70% των περιπτώσεων οι κιρσοί κάνουν την εμφάνισή τους κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και επιδεινώνονται προς το τέλος αυτής

Ευτυχώς, η κατάσταση της φλεβικής κυκλοφορίας στα πόδια βελτιώνεται σημαντικά μετά τον τοκετό. Σπάνια, όμως, επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν πριν τον τοκετό. Συνήθως μετά από κάθε εγκυμοσύνη, οι κιρσοί επιδεινώνονται όλο και περισσότερο. Κάθε επόμενη κύηση σε γυναίκα που πάσχει από κιρσούς, θα επιβαρύνει όλο και πιο πολύ τη φλεβική κυκλοφορία, τα συμπτώματα θα είναι πιο έντονα και ο κίνδυνος επιπλοκών μεγαλύτερος.

Η προφύλαξη από επιπλοκές, όπως η θρόμβωση, καθώς και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κιρσοί απασχολούν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατόπιν σύστασης του ειδικού, βοηθάνε πολύ στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και προφυλάσσουν από θρόμβωση. Συνιστάται να φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί έως το βράδυ. Στις ελαφριές περιπτώσεις οι κάλτσες ριζομηρίου class I (πίεση 18-21 mm Hg ) είναι συνήθως αρκετές ενώ για τις πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητες πιο ισχυρές κάλτσες class II (πίεση 23-32 mm Hg ).

Η επίσκεψη και χρήση του kalmedica.com προϋποθέτει την αποδοχή των όρων χρήσης. Τονίζεται ότι το περιεχόμενο του site, προορίζεται αποκλειστικά για ενημέρωση και  πληροφόρηση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις συμβουλές, οδηγίες, διαγνώσεις, ή θεραπείες που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας.
Η Kalmedica δεν συστήνει συγκεκριμένες εξετάσεις, καταστήματα, μονάδες, επαγγελματίες υγείας, προϊόντα, αλλά συστήνει να ζητάτε πάντοτε τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας για οποιοδήποτε θέμα υγείας

Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε ποτέ ιατρική συμβουλή εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο kalmedica.com  Εάν κάποιος επισκέπτης, ή χρήστης του site βασιστεί σε οποιαδήποτε στοιχεία του περιεχομένου, αυτό γίνεται με δική του αποκλειστική ευθύνη.